02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Carigrad

Carigrad
Mesto na dveh kontinentih, kraj bogastva, vitkih minaretov, glasnih trgovcev, Konstantinopel, Bizanc, Istanbul,... kraj antike, haremov in palač, skrivnosti Sulejmana Veličastnega in njegove Hurem, močnih dišav in pisanih preprog, islama in modernih razsežnosti


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

 • dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Carigrada,

 • uporaba tujega jezika,

 • dijak bo seznanjen z zgodovino od starih antičnih časov, časa Konstantinopla, Bizanca do Istanbula,

 • dijak bo razširil znanje o otomanskih palačah,

 • dijaki spoznavajo izredno bogato turško zgodovino, turško invazijo na Evropo in njihov vpliv na življenje v Evropi vse do začetka 20. stoletja,

 • dijak bo spoznal zgodovino Sulejmana Veličastnega in njegove Hurem,

 • problemi in uspehi turškega gospodarstva,

 • dijaki bodo spoznali, kaj je predstavljal harem,

 • dijaki bodo natančno spoznali islam, temeljne stebre islama,

 • dijakom bo predstavljeno življenje preroka Mohameda,

 • srečanje z geološkimi in geografskimi značilnostmi Turčije,

 • dijaki bodo spoznali lokalne obrti, izdelovanje preprog, zlatarstvo,

 • srečanje s turško kulinariko.


TRAJANJE: 5 dni

 

VSEBINA PROGRAMA:

 

1. DAN: SLOVENIJA – CARIGRAD

Avtobusni prevoz na letališče. Polet do turške prestolnice. Prevoz do hotela Gostje bodo seznanjeni z osnovnimi informacijami o Turčiji in Carigradu. Nastanitev v hotelu. Odvisno od časa pristanka v Carigradu bomo ob zgodnejšem pristanku izvedli nekaj ogledov že ta popoldan.

2. DAN: CARIGRAD

Celodnevni ogled znamenitosti v starem jedru Carigrada. Hipodrom, kjer lahko še vedno najdemo ostanke treh obeliskov. Ime pove, da so se na tem velikem trgu včasih odvijale konjske dirke. Obiskom Haghie Sophie (Svete modrosti), bizantinske bazilike iz 6. st. n.š.. Le dober streljaj vstran leži Modra mošeja, imperialna mošeja iz 17. stol., poznana kot edino mošejo s šestimi minareti na svetu. Sledil bo ogled ene izmed najlepših stvaritev otomanskih arhitektov – dvorca Topkapi. Srečanje s palačo - bivališčem otomanskih sultanov. Palača je bila administrativni center otomanskega imperija med leti 1465 in 1853. Palača za svojimi zidovi skriva knjižnice, kuhinje, spalnice, orožje, kaligrafske rokopise, čudovito stensko dekoracijo, porcelan,... harem in eno izmed najbogatejših svetovnih zakladnic. Med drugim lahko obiskovalci vidijo 86-karatni »diamant izdelovalca žlic«, ki ga obdaja v dveh vrstah še 49 manjših diamantov. Še obisk Grand Bazaarja, največje pokrite tržnice na svetu, ki se ponaša s pravim razvejanim sistemom uličic in prehodov, ob katerih stoji kar 4.000 prodajaln. Vrnitev v hotel. Nočitev.

3. DAN: CARIGRAD

Vožnja do Bosporja. Plovba z ladjico po Bosporski ožini, ki dejansko ločuje dva kontinenta: Evropo in Azijo. Obala nudi pisano mešanico preteklosti in sedanjosti. Pred nami se bo odvijale čudovite slike Carigrada z morske strani. Palače Dolmabahce, Beylerbey... Bosporska mostova nad nami! Visoki minareti in svetleče kupole, z borovci pokriti griči, Ortaköy mošeja,... Sledi obisk Egipčanskega Bazaarja, ki ga imenujejo tudi tržnica začimb. Trgovci na tej čudoviti pokriti tržnici prodajajo začimbe, zelišča, domača zdravila, dišave, suho sadje in še neštete druge izdelke. Popoldan si bomo ogledali proces izdelave znamenitih preprog. Pravijo, da je poduhovljena in drugačna estetika Orienta skrita prav v njihovih preprogah. Popoldan vam predlagamo še obisk palače Dolmabahce, ki jo dal izgraditi Sultan Abdülmecid. Družina arhitektov Balyan je končala izgradnjo urnega stolpa, palače in mošeje leta 1853. Takrat so se sultani z vsem spremstvom preselili iz palače Topkapi. Kristalni lestenec v recipročni ali refleksivni sobi je podarila britanska kraljica Victoria in tehta kar 4,5 tone ter velja za najtežjega na svetu. V palači pa je leta 1938 umrl tudi utemeljitelj moderne Turčije Mustafa Kemal Atatürk. Vrnitev v hotel.

4. DAN: CARIGRAD - SLOVENIJA

Prosto do organiziranega prevoza na letališče. V primeru kasnejšega poleta lahko katerega od ogledov prestavimo tudi na dopoldan zadnjega dne. Polet. Po pristanku sledi avtobusni prevoz do odhodnega letališča.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 45 učencev na enem avtobusu.

 

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.