02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Belgija-Francija-Luxembourg

Belgija-Francija-Luxembourg

STRASBOURG-LUXEMBOURG-BRUSELJ

Prestolnice moči, usmerjanja in ustvarjanja politike EU


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

  • dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Strasbourga, Luxembourga in Bruslja,

  • razširitev znanja o življenju in delu treh pomembnih evropskih držav,

  • uporaba tujega jezika,

  • dijak bo razširil znanje o delovanju evropskih institucij,

  • dijaki spoznavajo mesta, ki s svojimi institucijami predstavljajo jedro EU,

  • dijaki si bodo z obiski parlamentarnih ustanov razširili poznavanje delovanja EU in katere članica je tudi Slovenija,

  • dijaki naj pred odhodom pripravijo referat o postopku vključevanja Slovenije v EU.


TRAJANJE: 4 dni

 

VSEBINA PROGRAMA:

 

1. DAN: SLOVENIJA - STRASBOURG

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja preko Avstrije in Nemčije. Popoldne bomo prispeli v Strasbourg. Nastanitev v hotelu.

2. DAN: STRASBOURG - LUXEMBOURG - BRUSELJ

Ogled Strasbourga. Kozmopolitsko mesto, katerega ime pomeni »mesto cest v Nemčijo«, se je v preteklosti razvijalo ob najpomembnejši prometni arteriji, ki je povezovala Sredozemlje s srednjo in severno Evropo. Katedrala Notre Dame, lesene hiše, ozke uličice in številni kanali, ki prepredajo mesto so botrovali prepričanju ljudi, da tod živijo pravljična bitja. Pot nas bo vodila tudi mimo Evropskega parlamenta, kjer zaseda Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Nekaj prostega časa za samostojno odkrivanje mesta. Vožnja do najmanjše evropske države Luxembourga, ki jo upravičeno imenujejo »zeleno srce Evrope«. Ogled prestolnice s starim mestnim jedrom in slikovito lego na skalni planoti nad globokima rečnima dolinama, ki sta povezani s številnimi mostovi. Grad Lützel, mestna palača, Kasematten... Sodobna mestna četrt pa je zaznamovana z avenijami in mogočnimi palačami, v katerih so sedeži Evropskega sodišča in mnogih drugih pomembnih evropskih organizacij. Nadaljevanje poti do Bruslja. Nastanitev, nočitev.

3. DAN: BRUSELJ

Ogled Bruslja. Del dneva bomo namenili obisku evropskih inštitucij (v organizaciji šole). Popoldne se bomo podali še na ogled mesta, ki je od ustanovitve Belgije, leta 1830, prestolnica države, danes pa velja za poslovno in kulturno središče Evrope. Grand Place, ki je priljubljeno zbirališče pisane množice ljudi, velja za enega najelegantnejših trgov na svetu. Mestna hiša Hotel de Ville, Manneken Pis, Atomium, ogromen model v obliki molekule železa. Futuristično skulpturo so postavili leta 1958, ob svetovni razstavi. Atomium, ki simbolizira potencial belgijske industrije, si bomo ogledali tudi od znotraj. Na ogled je 6 velikih krogel s premerom 18 metrov, ki jih povezujejo dvigala. Ogled bomo zaključili na vrhu, kjer je najlepši razgled na mesto. Kraljeva palača... in seveda... bruseljske praline so najboljše na svetu. Nočitev.

4.DAN: BRUSELJ - WATERLOO - SLOVENIJA

Zajtrk. Poslovili se bomo od Bruslja in se zapeljali do slabih 20 km oddaljenega bojnega polja Waterloo. Junija leta 1815 je Napoleon, po pobegu z Elbe, zbral svoje moči in se ponovno poskusil zavihteti na čelo evropske politike. V bitki pri Waterloo-ju, njegovi zadnji bitki, je moral priznati premoč Prusije in Anglije. Povzpeli se bomo na levji grič (226 stopnic) ter podoživeli bitko v kateri je umrlo ali bilo poškodovanih 45.000 mož. Preostane nam le še vožnja proti domu.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 75 učencev na enem avtobusu.

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.