02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Rothenburg-Derendingen-Tübingen-Kempten

Rothenburg-Derendingen-Tübingen-Kempten
Po ustvarjalni poti Primoža Trubarja v Nemčiji

IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

  • dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Nemčije,

  • razširitev znanja o življenju in delu Primoža Trubarja,

  • uporaba nemškega jezika,

  • dijak se bo natančneje seznanil s protestantizmom in njegovo zgodovino,

  • dijak bo razširil znanje o pomembnosti vpliva Primoža Trubarja za slovenski jezik kakor tudi za samo idejo slovenstva,

  • dijak bo predstavljeno natančneje tudi življenje in delo Alberta Einsteina,

  • dijak se bo seznanil s srednjeveško arhitekturo Nemčije.


TRAJANJE: 4 dni

 

VSEBINA PROGRAMA:

 

1. DAN: SLOVENIJA - AVSTRIJA - NEMČIJA

Nočna vožnja po najkrajši poti prek Avstrije v smeri Nemčije, Münchna in Rothenburga nad Taubero.

2. DAN: ROTHENBURG

Dopoldan bomo prispeli v Rothenburg, eno najslikovitejših nemških mest, ki ga letno obišče do tri milijone turistov. Poznano je po čudovitem obzidju in »mojstrskem požirku« njihovega župana, ki je v tridesetletni verski vojni rešil mesto pred uničenjem. Najslavnejše mesto ob romantični cesti. Že leta 1274 je dobilo status svobodnega kraljevega mesta. Trubarjeva špitalska cerkev stoji v spodnjem koncu mesta. V spokojni, gosposki tišini zelenice ob cerkvi bomo postali pred Trubarjevo spominsko ploščo. Ogledali si bomo tudi ostale znamenitosti Rothenburga (mestna hiša, po želji mestno obzidje, Muzej srednjeveških mučilnih naprav...). Nastanitev.

3. DAN: ULM - TÜBINGEN - DERENDINGEN

Vožnja do Ulma. V rojstnem mestu Alberta Einsteina stoji tudi najvišji cerkveni stolp na svetu - 161 m sega v višino, do vrha pa vodi 768 stopnic. Vožnja do Tübingena. V kraju z 8000 prebivalci študira 25.000 mladih in mestece sodi med najslikovitejše srednjeveške bisere v Nemčiji. V mestu so študirali tudi slovenski študenti in učenjaki, soustvarjalci te univerze – Trubar, Dalmatin in drugi. V Derendingenu, predmestju Tübingena imajo cerkev sv. Gale in po Trubarju poimenovan farni dom. Po znamenitem možu sta poimenovana tudi spomenik in dolga ulica. Leta 2000 se je tem pomnikom pridružila še spominska plošča na nekdanji Morhartovi tiskarni v gosposkem, grajskem središču mesta. Mesto, kjer sta bili leta 1550 natisnjeni prvi slovenski knjigi – Abecednik in Katekizem.

4. DAN: KEMPTEN - INNSBRUCK - SLOVENIJA

Po zajtrku vožnja do naše zadnje postaje, Kemptna. Tja se je Trubar preselil 1553 in v njem živel do 1561. S prebivalci tega dve tisočletji starega kraja je Trubar živel v globokem medsebojnem spoštovanju. Za spominsko ploščo pri cerkvi sv. Magnusa je slovenska javnost izvedela šele od Drugega Trubarjevega zbornika 1952 naprej. Sprehod po mestu in vrnitev v Slovenijo s kratkim postankom v Innsbrucku.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 75 učencev na enem avtobusu.

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.