02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Velika balkanska tura

Velika balkanska tura

Po sledeh Iva Andriča, Emirja Kusturice, nacionalnih parkov in veličastne zgodovine

Sarajevo, Višegrad (Most na Drini), Kusturičev Drvengrad, Šarganska osmica, Zlatibor, nacionalni park Durmitor, Budva, Kotor, Cetinje, Skadarsko jezero


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.


CILJI:

 • dijak je temeljito seznanjen s kulturo, zgodovino in manj poznanimi znamenitostmi centralnega Balkana (Bosne, Srbije in Črne gore),

 • razširitev znanja o zgodovini, sobivanju in vojnah na Balkanu,

 • srečanje z znamenitostmi Sarajeva,

 • poglobljeno iskanje razlogov in posledic razkola in mednacionalnih sporov ne tem ozemlju,

 • dijak bo spoznal življenje največjega režiserja iz tega konca Evrope – Emirja Kusturice, saj bo obiskal tudi Drvengrad, kjer ima režiser svojo rezidenco,

 • srečanje z življenjem in delom nobelovca Iva Andriča, saj se bomo z njim srečevali na poti od Travnika do Višegrada,

 • dijak spozna Kotor, Budvo, Cetinje in njihove znamenitosti,

 • dijak razširi znanje o oblikovanju fjordov,

 • srečanje z največjim smučarskim centrom Srbije – Zlatiborom,

 • izkušnja v vožnjo s starinskim vlakom na Šarganski osmici,

 • srečanje z dvema nacionalnima parkoma, Črnim jezerom, Žabljakom,

 • utrjevanje znanj s področja gorskega sveta Črne gore,

 • dijak se bo med plovbo srečal z največjim jezerom na Balkanu,

 • predstavitev fenomena razvoja črnogorskega turizma in obisk Porto Montenegro.


TRAJANJE: 5 dni


Program potovanja:


1. DAN: SLOVENIJA – JAJCE – SARAJEVO

Vožnja preko Bosne do Jajca. Malo, a zgodovinsko zelo pomembno srednje bosansko mestece leži ob rekah Pliva in Vrbas. Jajce je bilo prestolnica srednjeveške bosanske države. Kasneje je zaslovelo zaradi drugega zasedanja AVNOJ-a. Krajši postanek in fotografiranje znamenitega slapu. Vožnja do Sarajeva. Popoldanski ogled slikovite bosanske prestolnice, ki je skozi stoletja doživela bogato in burno zgodovino. Mestna hiša, Univerza in njena knjižnica iz 19. stoletja, ki je bila nekoč mestna hiša, Gazi Husrev – begova džamija iz 16. stoletja, Careva džamija s kupolasto streho in arkadnim dvoriščem, ter popolnoma drug svet - stara pravoslavna cerkev, katoliška katedrala in sinagoga. Nastanitev v hotelu.

2. DAN: SARAJEVO – VIŠEGRAD (MOST NA DRINI) – DRVENGRAD – ŠARGANSKA OSMICA – ZLATIBOR

Vožnja do Višegrada na reki Drini. Postanek s pogledom na svetovno znan most na Drini iz 16. st., ki je navdušil nobelovca Iva Andriča, avtorja romana Most na Drini. Ogled Andričgrada, novega kulturnega centra - mesteca znotraj Višegrada, katerega izgradnjo pretežno financira kar režiser Emir Kusturica. Vožnja do Srbije in Mokre gore. Podali se bomo na hrib Mečavnik, v katerega se je »zagledal« Emir Kusturica ob snemanju filma »Život je čudo«. Na Mečavniku je postavil »Etno selo Drvengrad«, ki ga bomo obiskali. Vožnja do Mokre gore, kjer se bomo vkrcali na nostalgični vlak na postaji »Čiro«. Pričakuje nas Šarganska osmica – ozkotirna proga, ki pelje preko hriba Šargan je dolga okoli 15 km (22 tunelov, 5 mostov, višinska razlika 300 m) in je tako strma ter zavita, da naredi osmico, od tod tudi ime. Vožnja do planine Zlatibor, ki je turistično najbolj obiskana točka v Srbiji. Nastanitev v hotelu.

3. DAN: ZLATIBOR - NACIONALNI PARK DURMITOR – BUDVA

Vožnja proti Črni Gori in nacionalnemu parku Durmitor. Pričakuje nas osupljiva narava nacionalnega parka. Postanek v Žabljaku. Le streljaj od mesta je čudovito Črno jezero - 1.442 m nad morjem ležita malo in veliko ledeniško jezero, ki sta, zaradi svoje globine skoraj črne barve, zato tudi nosita takšno ime. Okoli jezera, ki ga obdaja čudovita narava, je speljana dobre 3 kilometre dolga pot. Vožnja do črnogorske obale. Nastanitev v hotelu.

4. DAN: BUDVA – CETINJE – PODGORICA – NACIONALNI PARK SKADARSKO JEZERO – SVETI ŠTEFAN

Najprej stara črnogorska prestolnica Cetinje. Izvedeli boste, da je bil v Cetinju leta 1493 tiskan Cetinjski oktok, prva knjiga tiskana v slovanskem jeziku. Možen ogled muzeja Kralja Nikole. Nadaljevanje vožnje do Skadarskega jezera. Največjega jezera na Balkanu. Površina se giblje med 370 km² in 520 km², odvisno od letnega časa in dotokov rek. Z ladjico bomo krenili na spoznavanje jezera. Organizirano piknik kosilo na obali. Postanek na razgledni točki nad otokom Sveti Štefan. Nočitev v Budvi.

5. DAN: BUDVA – PORTO MONTENEGRO - KOTOR - SLOVENIJA

Dopoldanski ogled Budve. Njena zgodovina naj bi segala kar 3500 let v preteklost. Posebej so jo zaznamovali antični Grki, Rimljani in kasneje Beneška republika. Ozke ulice izgrajene pod močnim vplivom beneške arhitekture. Cerkev sv. Ivana izgrajena že v 7. st.n.št.. Postanek v Porto Montenegro, ki ga ob Monte Carlu in Porto Cervo na Sardiniji trenutno štejejo med najbolj prestižne marine v Sredozemlju. Zgodba o uspehu črnogorskega turizma. Nato se bomo popeljali do fjorda Boke Kotorske in mesta pod zaščito UNESCO, Kotorja. Mesto je bilo prvič omenjeno že leta 168 pr.n.št., saj je bilo del rimske province Dalmatia. Imperator Justinian je dal zgraditi prvo obzidje nad mestom že leta 535 n.št.. Voden ogled mesta. Katedrala sv. Trifuna, mestna vrata, s patino prevlečena mestna arhitektura. S trajektom bomo prečkali Kotorski zaliv in sledi le še vrnitev v Slovenijo.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 75 učencev na enem avtobusu.

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.