02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Severna Dalmacija in Kornati

Severna Dalmacija in Kornati
Vpliv imperatorja Dioklecijana na razvoj Splita, Trogir in njegova zapuščina UNESCO, geografske lastnosti nacionalnih parkov Kornati in Krka, zapuščina izumitelja Nikole Tesle
(možen obisk doma za ostarele in srečanje z gerontološko – zdravstvenimi problemi)


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

  • dijak spozna dve dalmatinski mesti z znamenitostmi pod zaščito UNESCA,

  • razširitev znanja o prisotnosti rimskega imperija na Balkanu s poudarkom na življenju in delovanju cesarja Dioklecijana,

  • dijak razširi znanje o sakralni arhitekturi na primeru katedrale Sv. Lovre (Lovrenca) v Trogirju,

  • srečanje z dvema nacionalnima parkoma,

  • utrjevanje znanj s področja geografije otoškega sveta severne Dalmacije,

  • dijak se bo med plovbo srečal z NP Kornati,

  • dijak bo spoznal NP Krka,

  • razširitev znanj o ustvarjanju in življenju Nikole Tesle v vrhunskem spominskem – izobraževalnem centru,

  • dijak bo lahko obiskal dobro organiziran dom za ostarele in se pobliže spoznal s področjem gerontologije in zdravstvene oskrbe starostnikov.


TRAJANJE: 3 dni

 

Program potovanja:

 

1. DAN: SLOVENIJA-SPLIT-TROGIR

Vožnja do Splita. Že v 6. stol. pr.n.št. grška kolonija Aspalathos, po Ilirskih vojnah (229 – 219 pr.n.št.) rimska provinca Dalmacija. Zanjo je največ naredil rimski imperator Dioklecijan, posebej seveda z znamenito palačo. Kar na 38.000 m² se nahaja palača in njeni vrtovi, nekdanji trgi,.... Sam objekt je pod zaščito UNESCO. Ogled mesta. Popoldan je moč organizirati obisk odlično organiziranega doma za ostarele in se pobliže spoznati s področjem gerontologije in zdravstvene oskrbe starostnikov. Sledi ogled Trogirja, naseljenega že v 3. stoletju pr.n.št. kot starogrški Tragurion. Mesto – muzej je prav tako pod zaščito UNESCO. Palača Čipiko, stolp Kamerlengo, izredna arhitektura katedrale Sv. Lovre. Nastanitev v hotelu v severni Dalmaciji.

2. DAN: NACIONALNI PARK KORNATI

Spoznavanje Nacionalnega parka Kornati z ladjo. Ta najgosteje z otočki posejan arhipelag v Sredozemlju pa šteje kar 158 otokov. 89 od njih sodi v okvir nacionalnega parka Kornati. Mimo Prvića, Tijata, Logoruna, Kaprije, Murterja. Klobučarja, kjer bomo občudovali tudi do 80 m visoke skale, ki strmo padajo v morje. Še Ravni Žakan, Kasela, Vodenjak. Na otočku Ravni Žakan je predviden postanek za morebitno kopanje. Organizirano »piknik« kosilo. Vrnitev v hotel, nočitev.

3. DAN: NACIONALNI PARK KRKA-GOSPIČ-SLOVENIJA

Tudi ta dan nas pričakujejo naravne znamenitosti severne Dalmacije. Obiskali bomo zeleno svežino nacionalnega parka Krka. Nahaja se kar na 109 km². Nacionalni park je dobil ime po reki Krki, ki ob reki Čikoli predstavlja vodno bogastvo parka. Najprej si bomo ogledali znameniti Skradinski buk. Sedem slapov, ki se pretaka preko 17 apnenčastih teras v dolžini 800 m in širini 200 m do 400 m. Višinska razlika pa znaša 45 m. Izvedeli boste, da so na reki Krki konec 19. stoletja izgradili prvo hidroelektrarno v Evropi, in drugo na svetu. Le nekaj dni po prvi, odprti na slapovih reke Niagare. Vožnja do Gospiča. V Smiljanu bomo obiskali odličen poučni spominski center velikega izumitelja, fizika, elektrotehnika – Nikole Tesle in se seznanili z njegovim življenjem in delom. Vrnitev v Slovenijo.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 75 učencev na enem avtobusu.

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.