02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Rim

Rim
Dvig in vzpon rimskega imperija, antična arhitektura na dlani, življenje velikih rimskih imperatorjev, življenje in umetnost Vatikana, rivalstvo Raffaella Sancia in Michelangela Buonarrotija


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.

 

CILJI:

  • dijak se sreča s kulturo, zgodovino in znamenitostmi Rima,

  • razširitev znanja o življenju in delu rimskih imperatorjev,

  • uporaba italijanskega jezika,

  • dijak bo razširil znanje o življenju in ustvarjanju Michelangela s poudarkom na interpretaciji Sikstinske kapele,

  • dijak bo razširil znanje o življenju in delu bogatega rivala Raffaella s poudarkom na razlagi Raffaellovih sob,

  • dijak se bo seznanil z zapuščino največjih gradbenikov antike,

  • dijak se bo seznanil z zgodovino Vatikana,

  • dijaki bodo spoznali institucijo konklav.


TRAJANJE: 4 dni

 

VSEBINA PROGRAMA:

 

1. DAN: SLOVENIJA–ITALIJA

Večerni odhod. Vožnja preko Slovenije in Italije.

2. DAN: RIM–VATIKAN

Vožnja do italijanske prestolnice – Rima. Obisk papeške državice, Vatikana. Vatikanski muzeji z Michelangelovo slikarsko mojstrovino, Sikstinsko kapelo, kjer je izvedel svoje mojstrsko delo v štirih letih (1508 – 1512). Zgodbe Geneze je prelil v devet čudovitih stropnih fresk (ločitev dneva in noči, stvaritev Adama, izgon Adama in Eve iz raja.). Nikakor pa ne smete pozabiti na oltarno sliko Poslednje sodbe. Tu so še Raffaellove sobe,... (vsega nedvomno ne boste videli, saj vatikanska palača obsega približno 11.500 prostorov!). Pričakovalo nas bo že »življenjsko« delo Berninija - trg in bazilika sv. Petra. Na istem mestu so od l. 64 do l. 67 n.š. mučili sv. Petra in kristjane. Kupola cerkve je delo Michelangela, prav tako pa eno najznamenitejših kiparskih del, ki jih moramo videti v cerkvi - Pietá. Sprehodili se bomo tudi do Angelskega gradu, ki ga je dal postaviti cesar Hadrijan kot mavzolej zase in svojo družino. Mavzolej je dobil ime po kipu angela na vrhu stavbe. Nastanitev v hotelu.

3. DAN: RIM

Sprehodili se bomo mimo cesarskih forumov do Trajanovega stebra, mimo spomenika na Beneškem trgu, imenovanega Vittoriano in posvečenega kralju Vittoriu Emanuelu II. (domačini ga žaljivo imenujejo tudi »poročna torta« ali »pisalni stroj«). Zatem nas bo pričakal Kolosej (nekdaj je sprejel več kot 45.000 gledalcev), ki ga je dal izgraditi cesar Vespazijan leta 72. n. š. na tleh nekdanje Neronove Domus Auree. Sprehodili se bomo po Vii Sacri od Titovega slavoloka do kurije in se nato povzpeli na Kapitol ali Campidoglio – nekdanji center rimske vlade. Trg je leta 1538 arhitekturno uredil Michelangelo Buonarroti. Obiskali bomo trg Navona (stadion v času starega Rima), steber cesarja Marka Avrelija in nekdanje pogansko svetišče Panteon, v katerem so pokopani številni italijanski veljaki. Pri fontani Trevi boste lahko preko ramen vrgli novčič, da se še kdaj vrnete v Rim. Sprehod bomo zaključili na španskih stopnicah in na Španskem trgu z vodnjakom Barcaccia. Nočitev.

4. DAN: RIM–OSTIA ANTICA-SLOVENIJA

Zajtrk. Vožnja do arheološkega najdišča Ostia antica. Ostia, ki je nekdaj ležala ob izlivu reke Tibere v morje, je bila pomembno rimsko pristanišče in pomorsko okno v svet. Danes še vedno leži ob reki Tiberi, vendar se je obala zaradi nasutja materiala, ki ga s seboj prinaša Tibera, »umaknila« za približno 3 km. Ogledali si bomo nekdaj pomembno in živahno naselbino, mozaike, terme, gledališče... Po ogledu nam preostane le še vožnja proti domu.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 45 učencev na enem avtobusu.

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.