02 235 05 00  galileo@galileo3000.si
 
 
 
 

MLADI

Obvezne izbirne vsebine

 
 

Obvezne izbirne vsebine (OIV)

 
 
 

Toskana/Firence-Pisa-Elba-Siena-San Gimignano

Toskana/Firence-Pisa-Elba-Siena-San Gimignano
Renesansa misli v najžlahtnejši obliki, pisanska arhitekturna romanika, vpliv Medičejcev na zgodovino Italije in Evrope, sončna narava Elbe, življenje in delo Michelangela, Bolgheri – romantična scenografija italijanskega nobelovca Carduccija


IZVAJALEC: Galileo 3000, d.o.o.


CILJI:

 • dijak spozna temeljito kulturo, zgodovino, znamenitosti Firenc, Pise, Siene in San Gimignana,

 • razširitev znanja o doktrini in opredmetenju renesanse,

 • srečanje z renesančno poezijo Michelangela,

 • dijaki bodo seznanjeni z Michelangelovim delom na področju kiparstva, slikarstva in pesništva,

 • dijak bo seznanjen z vplivnostjo Medičejcev na italijansko in evropsko zgodovino,

 • srečanje z naravnimi, predvsem geološkimi danostmi Elbe,

 • dijak bo lahko v praksi uporabljal italijanščino,

 • srečanje s poezijo glavnega oblikovalca sodobne italijanščine Danteja Alighierija,

 • dijak bo spoznal italijanskega nobelovca Carduccija,

 • dijak bo lahko med plovbo opazoval ligursko in etruščansko obalo ter obalo Elbe,

 • srečanje z življenjem Napoleona.


TRAJANJE: 3 dni

 

VSEBINA PROGRAMA:

 

1. DAN: SLOVENIJA-FIRENCE-PISA-TOSKANSKA OBALA

Vožnja mimo Benetk, Bologne... do Firenc. Za začetek - Piazzale Michelangelo od koder se ponuja najlepši razgled na Firence. Predstavili vam bomo Michelangela, italijanskega kiparja, arhitekta, slikarja in pesnika, rojenega v vasi Caprese v Toskani leta 1475. Spust v mesto. Piazza del Duomo s katedralo Santa Maria del Fiore (le-ta se ponaša z znamenito Brunalleschijevo kupolo), krstilnica, Giottov zvonik, Piazza Signoria, Michelangelov David, Loggia della Signoria, Znamenito cerkev Santa Croce (sv. Križa), Ponte Vecchio, Dantejeva hiša (spomnili se bomo Božanske komedije), hiša Michelangela, kjer predlagamo, da dijaki pripravijo predstavo Michelangelove poezije. Mesto umetnikov in boemov. V Pisi nas bodo na "Polju čudežev" pričakali poševni stolp, katedrala in krstilnica. Sožitje romanskih in gotskih podrobnosti. Katedrala vas bo presenetila s subtilnim pročeljem in fantastično gotsko plastiko Giovania Pisana – prižnico iz 14. stol.. Romanska krstilnica iz 12. stol., 58 m visoko »remek delo« Bonanna Pisana – najčistejši romanski slog poševnega stolpa. Spev arhitekture iz začetka prejšnjega tisočletja. Vrvež na trati pred veličastnimi umetninami. Tod se je oblikoval poseben pisanski umetniški slog. Vožnja do ligurske obale, nastanitev.

2. DAN: PIOMBINO-ELBA-TOSKANSKA OBALA

Vožnja do Piombina in dalje s trajektom do Elbe. Presenetljiva bujna vegetacija. Oljčni nasadi, palme, evkaliptusi, magnolije, vinska trta. Peščene plaže na jugu otoka. Tudi kopali se bomo, če nam bo vreme dopuščalo! Portoferraio, Marina di Campo, Porto Azzuro, Napoleonova vila... Seznanitev z Napoleonovim izgnanstvom na Elbo in življenjem velikega vladarja in vojskovodje. Ogled predelave mineralov v nakit. Zvečer na "kontinent". Nočitev.

3. DAN: TOSKANSKA OBALA-BOLGHERI-SIENA-SAN GIMIGNANO-SLOVENIJA

Vožnja ob Ligurski in Etruščanski obali. Vpogled v toskansko idilo. V kraj, ki ga večina turistov ne pozna in ga ne obišče. Prihod v miniaturni Bolgheri je nepozaben. Peljali se boste namreč po 5 km dolgi aleji 2.700 cipres, ki preko mehkega valovja toskanske pokrajine posejane z oljkami, vinogradi in agrumi. Takšna okolica predstavlja čudovito kuliso srednjeveške vasi. V vasici je preživel desetletje tudi znameniti italijanski pesnik, nobelovec Giosue Carducci. Sledi obisk Siene z monumentalnim trgom pred katedralo, Piazza del Campo s stolpom Mangia, fontano Gail in seveda s Palazzo Publico. Za konec idilični San Gimignano. Nekdaj je mesto obkrožalo 76 stolpov, danes pa ga krasi še 14 kamnitih čuvajev. Dotik srednjega veka. Vrnitev v Slovenijo.


OBLIKA DELA: medpredmetna ekskurzija

REZULTATI DELA: seminarska naloga, ki jo dijaki izdelajo v skladu s predloženimi navodili šole, dnevnik ekskurzije.

NOSILEC PROGRAMA: Galileo 3000, d.o.o., Gregor Kop, prof. geo. in zg.

CENA: je odvisna od števila udeležencev, časa potovanja in količine vključenih storitev. Izračuna se po natančnih navodilih naročnika.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 25 – 45 učencev na enem avtobusu.

 

 
 
 

1997

Že od leta 1997.

10.000 +

Z nami potuje več 10.000 ljudi letno.

0 €

Velika fleksibilnost in brezplačno svetovanje.

 
 
 

Brezplačna pomoč

Za pomoč ali rezervacijo nas pokličite na:

02 235 05 00

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.